Over Smeedwerk

Smeedwerk maakt sinds 1999 locatietheater. Het eerste locatieproject werd in 2000 opgevoerd met als titel: ‘ORANJE BITTER‘ op het Hof te Dieren. In 2001 volgt de voorstelling ‘DUKATENKOORTS‘, een Commedia dell’ Arte-tournee langs de Hanzesteden aan de IJssel. ‘VAL VAN PAARD‘ ging in 2002 in première op Paleis Het Loo en werd zeer goed ontvangen. In 2003 zag de reizende voorstelling ‘CINEMA MOBILE‘ het licht. In een eigentijdse versie met film, theater en een echte televisiesoap. Vanaf 2004 speelt de voorstelling TITANIC !‘ , waarin de film ‘Titanic’ in een theaterslapstick van 44 minuten getoond wordt. In 2005 kwam ‘BOD PA‘ uit: een bewerking van het boek van Anton Quintana. In 2006 hebben we veel succes gehad met ‘BROEDERLIEF‘, een voorstelling in de tuinen van Paleis het Loo over Lodewijk Napoleon.

In 2007 hebben we ‘BLOEDBANKET‘ gemaakt op Fort Rijnauwen bij Bunnik i.s.m. de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In juli van dat jaar verscheen in samenwerking met Produktiegroep Komma 4 uit Arnhem, ‘SCHAFTTIJD‘; een dansante theater voorstelling in de badkuipenfabriek in het DRU-complex in Ulft. De productie ‘JAMESBOND – reloaded‘ – opnieuw een bewerking van een filmklassieker- ging in 2008 in première in de kleine zaal van Schouwburg Arnhem. Een waardige opvolger van TITANIC! die vooral op festivals een hit bleek.

In het kader van Nederland Leest realiseerden we in 2008 in opdracht van Cultura Ede een bewerking van Harry Mulisch’ Twee vrouwen, getiteld: ‘VOOR WAT BLIJFT’. De voorstelling ging in premiere in de Openbare Bibiotheek in Amsterdam met een inleiding van Philip Freriks. 

‘DRACULA’ ging in 2009 in premiere. Deze angstaanjagende voorstelling speelde op scholen en in theaters. ‘HAMLET’ zag het daglicht in 2011 en werd teruggebracht naar een voorstelling van 50 minuten. Drie spelers spelen in iets meer dan drie kwartier een complete familie aan flarden.

In 2015 speelden we ODYSSEUS’ reis op verschillende scholen. Daarna ging ‘Oh, oh, Othello’ in 2018 in première. Op dit moment zijn de voorbereidingen getroffen voor ‘Ik alleen’.