HET KASTEEL SPREEKT | 1997 – 2000

Binnen het kader van “Het kasteel spreekt” heeft Smeedwerk twee solovoorstellingen gerealiseerd: “Reinout en de draak” ( 1997-1998 ) en “De Zwaanridder” ( 1999-2000 ). Naast acteur Pieter van Dijk “speelden” lampekappen, hoeden, doeken en handpoppen de overige rollen.

De Zwaanridder
Prins Roderick, zoon van koning Henderik woont in het Stroomland, waar op een dag zijn vriendinnetje prinses Iduna verdwijnt. Ridders van de koning worden er op uitgestuurd, maar niemand kan haar vinden. Dan zakt tot overmaat van ramp de zon uit de hemel. Het wordt donker en grauw in het Stroomland en de mensen worden somber en humeurig. Als Roderick’s hulp wordt ingeroepen, gaat hij op pad om uit te zoeken waarom de zon langzaam onder gaat. Hij sluit vriendschap met Zwaan, die hem belooft Iduna te gaan zoeken. Roderick bezoekt de Zonvorstin en zij stuurt hem naar de Zwarte Burcht. Daar gaat Roderick de strijd aan met de Nachtvorst, een boze tovenaar, waar hem niet alleen een spannend avontuur wacht, maar ook een bijzondere verrassing!

Reinout en de Draak
Reinout, de zoon van kasteelheer Graaf van Rein wil dolgraag ridder worden, maar zijn vader wil hem laten trouwen met Jonkvrouw Alida. Alida is de dochter van een rijk edelman uit de streek. In de nacht voor de bruiloft vlucht Reinout weg uit het kasteel, omdat hij niet van Alida houdt. Samen met zijn paard verdwaalt hij in de Onzalige Bossen. Hij ontmoet een oude grijze man. Deze wijst hem de weg die hij moet gaan om toch tot ridder te worden gelagen. Dan volgt een reis vol avonturen. Reinout wordt verliefd op “De Jonkvrouw met de Kaars” en bevrijdt haar uit een betoverd kasteel. Maar dan moet Reinout terugkeren naar het kasteel van zijn vader.